Menu

Szanowni Państwo, nazywam się Szymon Majchrzak i jestem szefem kuchni w Restauracji Va Banque. Doświadczenie zawodowe zdobywałem w cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach w Polsce oraz w Niemczech. Najlepiej jednak czuję się w rodzinnym Szczecinie. 

Ta karta menu, to tradycyjne potrawy w nowoczesnej formie, zmieszane z nutą mojej kulinarnej wyobraźni. 
W kuchni używam tylko naturalnych, oryginalnych składników najwyższej jakości, wykonując każdą potrawę od podstaw. 

Mam nadzieję, że mile Państwa zaskoczę i sprawię, że pobyt w tej restauracji będzie wyjątkowy.

Szef kuchni poleca

ZUPA POROWA

z pieczarkami, mięsem mielonym i koperkiem   

16 zł

TRADYCYJNY KOTLET SCHABOWY

podany z zielonymi szparagami, ziemniakami z wody i sosem śmietanowym z białym winem

36 zł

SANDACZ SMAŻONY
W MĄCE KUKURYDZIANEJ

serwowany ze szparagami, puree ziemniaczanym i sosem koperkowy

49 zł

PIZZA SZPARAGOWA

sos śmietanowy, ser mozzarella, szynka, szparagi 

32 zł

Przystawki

COŚ DO POCHRUPANIA

frytki z batatów z parmezanem, podawane z majonezem truflowym

19 zł

SER KOZI

zapiekany z gruszką, winogronem oraz miodem 

20 zł


MARYNOWANE PLASTRY POLĘDWICY WOŁOWEJ

emulsja z musztardy francuskiej, pieczarki piklowane w ciemnym occie balsamicznym, pieczywo własnego wypieku

39 zł

Zupy

KREM Z PIECZONEJ MARCHWI

imbirem, serwowany z prażonym słonecznikiem

14 zł

ROSÓŁ Z PIECZONEGO KURCZAKA

z makaronem, warzywami julienne i pietruszką

14 zł

FLAKI WOŁOWE

z kawałkami mięsa wołowego

18 zł

Sałatki

Podawane jako przystawka lub danie główne. Podstawą każdej sałatki jest mix sałat. Do każdej sałatki serwujemy pieczywo własnego wypieku.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM GRILLOWANYM LUB Z SEREM HALLOUMI

winogrona, gruszka, orzechy włoskie, dip z czerwonego pieprzu, glazura balsamiczna

21 zł
34 zł

Dania Główne

PLACKI ZIEMNIACZANE 

wegetariańskie: ze szpinakiem i fetą

mięsne: gulasz wieprzowy z warzywami, kapusta kiszona

24 zł

36 zł

GNOCCHI BURACZANE

podawane z serem kozim, orzechami włoskimi i rukolą

28 zł

PIECZONY FILET Z SANDACZA

z warzywami i masłem ziołowo-czosnkowym, sałatka ze świeżych warzyw, tzatziki, ziemniaki z pieca

49 zł

DORSZ

smażony w mące kukurydzianej, podany na kaszotto szpinakowym z suszonymi pomidorami i parmezanem

44 zł

POLICZKI WIEPRZOWE

duszone w czerwonym winie, puree ziemniaczano-czosnkowe, warzywa julienne

36 zł

WĄTRÓBKA Z INDYKA

z jabłkiem, granatem i cebulką w glazurze miodowo-musztardowej, ziemniaczki z koperkiem

28 zł

KONFITOWANA NOGA Z KACZKI

faszerowana wątrobką i suszonymi owocami, mus z czerwonej kapusty, placek ziemniaczany, sos pieczeniowy

44 zł

TRADYCYJNY KOTLET SCHABOWY
podany z kiszoną kapustą zasmażaną i ziemniaczkami koperkiem

36 zł


FONDUE SEROWE


 Sos składający się z trzech rodzajów sera oraz białego wina,
 tworzy idealną konsystencję, która w połączeniu z dodatkami, nadaje im nowy wymiar smakowy.

 

szynka dojrzewająca, placki ziemniaczane, krewetki, pieczarki marynowane, winogrona, gruszka, melon, pomidorki koktajlowe, ogórek konserwowy, bułeczki drożdżowe własnego wypieku, 
mix sałat

/tylko po wcześniejszej rezerwacji, polecane dla dwóch osób/

120zł

Ciesz się spotkaniem w gronie najbliższych, celebrując je przy fondue, które nada dodatkowej ekskluzywności, jednocześnie wprowadzając luźną atmosferę próbowania i dzielenia się posiłkiem.




120 zł


Dania z grilla

PIERŚ Z KURCZAKA 

marynata z curry i miodu, szpinak śmietanowy, puree ziemniaczane, parmezan 

38 zł

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE  

w boczku, marynata z kolendry, placek ziemniaczany, sos grzybowy, pesto pietruszkowe 

39 zł

STEK Z KARKÓWKI 

marynata ziołowo-czosnkowa, masło smakowe, ziemniakami pieczone, mix sałat, tzatziki

38 zł

FILET Z ŁOSOSIA

marynata z soli morskiej i pieprzu cytrynowego, masło smakowe, frytki, mix sałat, sos z musztardą francuską

49 zł


Pizza 30 cm

CAPRA 

sos z pomidorów San Marzano, ser mozzarella, ser kozi, parmezan, gruszka, winogrona, orzechy włoskie 

29 zł

BBQ

sos barbecue własnej produkcji, ser mozzarella, boczek wędzony, czerwona cebula, kukurydza

30 zł

TARTUFI 

sos śmietanowy z mascarpone, ser mozzarella, parmezan, pasta truflowa, pietruszka, pieprz młotkowany

32 zł

CHEF CHOICE

sos śmietanowy z mascarpone, musztarda francuska, ser mozzarella, pieczarki piklowane, plastry polędwicy wołowej marynowanej w ziołach, roszponka


46 zł

CHORIZO 

sos z pomidorów San Marzano, ser mozzarella, chorizo, pomidorki koktajlowe, rukola, parmezan, sos balsamiczn

34 zł

MARGHERITA

sos z pomidorów San Marzano, ser mozzarella

24 zł

VESUVIO

sos z pomidorów San Marzano, ser mozzarella, szynka

25zł     

DIAVOLA

sos z pomidorów San Marzano, ser mozzarella, salami, papryka jalapeno, kapary

26zł     

Desery

LODY SMAŻONE

w panierce z orzechów, migdałów i słonecznika, wiśnie, bita śmietana

15 zł

MINI BEZY (3szt.)

bita śmietana, owoce 


16 zł

JABŁKA ZAPIECZONE

owoce zapieczone z orzechami pod kruszonką, lody waniliowe

14 zł

GAŁKA LODA WANILIOWEGO

z gorącymi wiśniami


8 zł

Dania dla dzieci

NUGGETSY

panierowane fileciki z kurczaka, frytki lub ziemniaki z koperkiem, warzywa

18 zł

ZŁOTA RYBKA

paluszki rybne, frytki lub ziemniaki
z koperkiem, warzywa

15 zł

ROSÓŁ /150ml/

z pieczonego kurczaka, makaron, warzywa julienne

10 zł

HERBATA MALINOWA 0,2l

6 zł